Size

175,000 SF

Services Provided

Commissioning, Electrical, Mechanical, Energy Modeling, LEED, Sustainability/Energy

New Energy Sciences Building

KJWW served as Commissioning Authority from Preliminary Design through occupancy for a new Department of Energy (DoE) testing and research laboratory. KJWW provided peer reviews at the Preliminary and Final Design stages and managed monthly conference calls to interact with design MEP engineers responsible for the initial 160,000 SQFT building. KJWW drove significant changes to the air handling system concept to reduce to two custom units that were manifolded to serve the entire building. This approach reduced initial cost, complexity, and future maintenance requirements while increasing overall redundancy.

During ESB construction in late 2012, Argonne National Laboratory (ANL) decided to incorporate the 15,000 SQFT MEM addition and opted to use KJWW for design and commissioning.

The commissioning requirements include LEED Fundamental and Enhanced Commissioning, as well as commissioning of non-LEED related items such as fire dampers, emergency generators, and power monitors. KJWW also provided other LEED specific services including development and management of the Measurement and Verification plan, Indoor Air Quality Management Plan – During Construction and Before Occupancy, and development and implementation of the post occupancy survey related to thermal comfort verification. KJWW is working with a sub-consultant to provide envelope commissioning services.

The MEM expansion houses several laboratories, associated office space, and a large green roof terrace for events. KJWW engineered the mechanical and electrical systems to tie into ESB’s central equipment to avoid the cost and space requirements of standalone equipment and to simplify operation and maintenance. The tie-ins were designed to minimize operational impact to ESB. A shaft was added to the ESB exterior to provide a direct connection to MEM from the ESB penthouse. The shaft can be constructed without affecting any occupants of ESB. The building was designed as a link between the ESB to the west and a future large laboratory building to the east. It includes shell space to house main mechanical/electrical rooms for the future building, complete with utility rough-ins stubbed out of the building. Ductwork was sized and installed to allow MEM to be back-fed by the future building HVAC systems.